Esélyek és kényszerek. Termelői stratégiák és kooperációs törekvések a Közép-magyarországi régió zöldség- és gyümölcságazatában - Hamar, Anna; Rácz, Kata; Váradi, Monika Mária (Tér és Társadalom, 2002)
A szerzők tanulmányukban a Közép-magyarországi régió példáján azt a kérdéskört járják körül, hogy a zöldség- és gyümölcságazatban működő gazdálkodók: őstermelők, egyéni, családi és társas vállalkozások, termelői csoportok milyen értékesítési stratégiákat követnek a radikálisan átrendeződött piacon, mennyire képesek alkalmazkodni az új feltételekhez, továbbá, hogy milyen tényezők támogatják, illetve gátolják a termelők alulról szerveződő, önkéntes szervezeteinek megalakulását és működését.