A térszerkezet és a geoökonómia - Simai, Mihály (Tér és Társadalom, 2014)
Az elmúlt néhány évtizedben kibontakozott és folytatódó transzformációk, mindenekelőtt a globalizáció, a hatalmi viszonyok átalakulása, az éleződő verseny, a demográfiai változások, a tudásalapú társadalom kibontakozása sokoldalúan befolyásolják bolygónk térszerkezetét. A változások új követelményeket támasztanak a földrajztudományban és a kapcsolódó területeken folyó tudományos kutatásokkal szemben. A geopolitika mellett kialakult fiatal tudományterület, a geoökonómia a transzformációk, a gazdasági folyamatok és a térbeli viszonyok kölcsönhatásainak feltárásával és az államok ezzel összefüggő stratégiájának kérdéseivel foglalkozó diszciplína. Az Enyedi György professzor emlékére készült tanulmány e diszciplína kifejlődésének hátterét megvilágítva fogalmazza meg a feladatokat a 21. század világának feltételei között.