Városi funkciójú központok és elméleti vonzáskörzeteik az Alföldön - Kiss, János Péter; Bajmócy, Péter (Tér és Társadalom, 2001)
Az Alföld területére az empirikus vonzáskörzet vizsgálatok mellett létjogosultsága van az elméleti úton lehatárolt vonzáskörzet vizsgálatoknak, így a gravitációs modelleknek is. A sajátos települési adottságok a mindennapi térkapcsolatokban és a kistérségi szintű vonzásviszonyok esetében egyaránt speciális problémákat okoznak. A valós vonzáskörzetek – ezt empirikus kutatások sora igazolja – igen összetettek, s ehhez hozzájárulnak az elérhetőségi viszonyokat jelentősen befolyásoló nagyobb folyók és közlekedéshálózati adottságok is. A modellek eredményeként sikerült lehatárolni az alföldi városaink elméleti vonzáskörzeteit, de emellett e lehatárolás számos következtetés levonására is lehetőséget nyújtott (vonzáskörzettel nem, vagy alig rendelkező városok, valamint valódi vonzáscentrumok körének meghatározása, statisztikai kistérségek és városi vonzáskörzetek összehasonlítása, centrumtérségek és perifériák meghatározása).