Területi egyensúlyi viszonyok vizsgálata három kistérség példáján - Bartke, István; Czira, Tamás; Vidéki, Imre; Volter, Edina (Tér és Társadalom, 2003)
A szerzők három kistérség helyzetének elemzésével kísérletet tesznek a területi egyensúlyi viszonyoknak – a korábbiaktól részben eltérő szemléletű – vizsgálatára, a hangsúlyt a vertikális elemzési irány kiemelésére fektetve. Bizonyítani kívánják, hogy a vertikális egyensúlyi viszonyok feltárása és elemzése gazdagíthatja a fejlesztési célok meghatározásának kutatási hátterét. Törekszenek mind a horizontális, mind a vertikális irány vizsgálatára, súlyt az utóbbira, valamint a kettő kombinálására helyezve