Oktatási kapcsolatok a szlovák–magyar határtérségben - Reisinger, Adrienn (Tér és Társadalom, 2008)
A tanulmány a szlovák–magyar oktatási kapcsolatokat, azon belül részletesen a szlovák állampolgárságú magyar nemzetiségű diákok magyarországi oktatásban való részvételét elemzi. Részletesen bemutatásra kerül a magyar és a szlovák oktatási rendszer, a határ menti oktatási képzési kínálat. A tanulmány arra keresi a választ, hogy melyek azok a tényezők, amelyek hatással vannak az oktatás határon átnyúló használatára, kiemelten a szlovák állampolgárságú magyar nemzetiségű diákok magyarországi köz- és felsőoktatásban való részvételére és az intézmények kapcsolatrendszerére.