Jelszavak és könyörtelen kritika: marxizmus és nemzetközi kritikai geográfia - Smith, Neil; Miskolczy, Lászlóné; Timár, Judit (Tér és Társadalom, 2003)
A kritikai geográfusok 1997-es alakuló vancouveri konferenciája világossá tette, hogy szükség van nemzetközi kritikai geográfia létrehozására, kiteljesítésére – de, hogy mi számít kritikainak, az nagyon bizonytalanul definiált. E cikk igyekszik megragadni e kibontakozó politikai és szellemi csoport fő jellemzőit, illetve „jelszavait”. Ma a baloldal hagyományos tanítása a befogadásra és az önreflexivitásra buzdít. Olyan vélemény is létezik, hogy minden politikai harc egyenlő, a politikát pedig gyakran összekeverik az etikával. A cikk vitatja ezeknek az álláspontoknak a hasznosságát a 21. századi nemzetközi kritikai geográfia kontextusában, s a marxista kritika erejének újragondolására szólít fel.