A városkutatások továbbfejlesztésének szempontjai: Az európai várostudományok jövője - Szirmai, Viktória (Tér és Társadalom, 2005)
A tanulmány a legújabb szakirodalmak és egy nemzetközi konferencia tapasztalatai alapján bemutatja az európai és a hazai magyar városkutatások fontosabb kutatási témáit, a kutatási témákat meghatározó várostérségi társadalmi folyamatokat, a városkutatások továbbfejlesztésének lehetséges módszertani szempontjait és új irányait.